Przyszłość branży spożywczej

Świadomość ekologiczna konsumentów rośnie z roku na rok. Wraz z nią zmieniają się oczekiwania wobec producentów żywności. Coraz więcej firm wprowadza opakowania ekologiczne do żywności. Redukują one bowiem ilość odpadów. Pomagają również ograniczyć negatywny wpływ na planetę. Czy worki bio, to tylko chwilowy trend? A może konieczność, która już wkrótce stanie się standardem?

Tradycyjne opakowania plastikowe są ogromnym wyzwaniem dla środowiska. Każdego roku miliardy ton plastikowych odpadów trafiają na wysypiska. Jest to jeszcze akceptowalne. Gorzej jednak, że duża ich część zanieczyszcza oceny i lasy. W sektorze spożywczym problem ten jest szczególnie widoczny. Produkty pakowane są często w jednorazowe folie czy styropian. Takie elementy trudno poddać recyklingowi.

W odpowiedzi na ten problem popularność zyskują ekologiczne alternatywy. Firmy spożywcze częściej sięgają po bezpieczniejsze rozwiązania. Takie opakowania ekologiczne producent nieustannie udoskonala. Wszystko po to, by zmniejszyć ślad węglowy. Jednak worki do pakowania muszą także spełniać wysokie wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności. Pogodzenie tych interesów bywa trudne. Nie jest jednak niemożliwe.

Opakowania ekologiczne do żywności w różnych rodzajach

Opakowania ekologiczne przybierają różne formy. Wybierać można wśród biodegradowalnych papierów, przez opakowania z trzciny cukrowej, aż po innowacyjne materiały roślinne. Takie rozwiązania mogą kiedyś całkowicie zastąpić plastik.

Papier, to jedna z najbardziej popularnych alternatyw. Nowoczesne technologie produkcji poprawiają odporność na wilgoć i tłuszcze. Są jednak opakowania od których wymaga się odporności na wodę i temperaturę. Przykładem są opakowania do sterylizacji, które nadal powstają z tworzyw sztucznych.

Bioplastiki, to kolejny krok w kierunku ekologii. Takie worki do pakowania powstają na bazie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej czy trzciny cukrowej. Ulegają biodegradacji znacznie szybciej niż tradycyjny plastik. Powinny być jednak kompostowane w warunkach przemysłowych. Stanowi to spore wyzwanie. Nadal brakuje bowiem odpowiednio rozbudowanej infrastruktury.

Ciekawym rozwiązaniem są także opakowania jadalne. Produkowane są z alg, żelatyny czy otrębów pszennych. Nie oferują jednak odpowiedniej trwałości w każdych warunkach.

Czy ekologiczne opakowania są równie funkcjonalne jak plastikowe?

Plastik jest synonimem trwałości i odporności na wilgoć. Do tego jest tani w produkcji. Nowoczesne materiały ekologiczne powoli dorównują mu pod względem właściwości. Opakowania bio są coraz bardziej wytrzymałe. Niestety są też droższe w produkcji. Często brakuje kompostowni, by bio worki skutecznie rozkładać. Jednak z pewnością sytuacja będzie się poprawiać wraz ze wzrostem popularności bio opakowań.